Sirkulær økonomi og Tise

Sirkulær økonomi og Tise

February 29, 2020 1 By lasselunden

Hei igjen, og velkommen til min blogg! Håper dere likte forrige innlegg om FNs bærekraftsmål og hvordan TINE jobbet for å nå de. Dagens innlegg handler om sirkulære forretningsmodeller og hvordan Tise tar bruk av den. Dette er på en måte knyttet til FNs bærekraftsmål, da sirkulære forretningsmodeller er svært viktige for å nå de 17 målene. 

Hva betyr sirkulær? 

Men først skal jeg definere selve begrepet sirkulær økonomi, for en bedre forståelse av hva sirkulærer forretningsmodeller er. Sirkulær økonomi handler veldig mye om gjenvinning og gjenbruk av et produkt. Hensikten med sirkulær økonomi er å integrere verdikjeder slik at alle ressursene blir brukt til sitt ytterste punkt og at ingenting går til spille. Med sirkulær økonomi blir produktet fulgt opp i form av gjenvinning, gjenbygge, benytte ressurser på nytt og reduserer kostnaden for bedriftene. Sirkulær økonomi er et alternativ til en mer bærekraftig økonomisk form. 

Sirkulærøkonomi 

“I sirkulærøkonomien er målet å holde material – og bruksverdien av produkter, materialer og bestander så høy som mulig, så lenge som mulig” – Ellen MacArthur Foundation

For å skape en sirkulær forretningsmodell benytter man av seg de prinsippene i den sirkulære økonomien og kombinerer de med bedriftens forretningsmodell. En forretningsmodell er hvordan en bedrift skaper, leverer og kaprer verdier fra kundene. Sirkulære forretningsmodeller skaper dermed en ny verdi for kunden og nye inntektskilder, uten bruk av nye ressurser. Kun av gjenbrukte ressurser. 

  • Hvordan sirkulære forretningsmodeller fungerer. 

Sirkulære forretningsmodeller

Det finnes fem ulike modeller, og de fem til sammen utgjør den sirkulære verdikjeden som er essensiell for å bevege oss over til en sirkulær økonomi. De fem er: 

  1. Sirkulære forsyningskjeder – Benytter seg av produktdesign som fremmer sirkulært forbruk og benytter fornybare innsatsfaktorer i produksjonen. 
  2. Gjenvinning og resirkulering – Benytter seg av verdien av brukte produkter, materialer og avfall. 
  3. Delingsplattform – Muliggjør økt utnyttelse av kapasiteten av ressurser. 
  4. Produktlivsforlengelse – Forlenger livssyklusen til et produkt ved hjelp av reparasjoner, oppgraderinger, reprodusering og bruktsalg. 
  5. Produkt som tjeneste – Selger en tjeneste eller et resultat i stedet for eierskap av produktet. 

Produktlivsforlengelse ved hjelp av Tise

Tise er en norsk app som ble lansert i 2016 av gründerne Eirik Frøyland Rime og Axel Franck Næss. Appen er gratis, og går ut på å selge alt fra interiør til klær, alt brukt. Tise sikter seg mot en målgruppe hvor brukere er i en alder fra 18 til 35 år, og appen ble nylig lansert i Sverige. Tise består i dag av 12 ansatte og over 270 000 brukere.

Forretningsmodellen de jobber ut ifra er at de skal utvikle en sosial tjeneste hvor de gjør brukt salg til noe morsomt og inspirerende. Tise er blitt laget slik at den er ganske lik og like brukervennlig som finn.no, og designet av appen er gjort slik at den skal minne om Instagram og det sosiale ved det. På Tise kan du følge andre brukere og like det de legger ut. Her kan man også samle opp Tise Points som man får blant annet av å selge, kjøpe eller motta likes. Tise har bidratt til at bruktmarkedet har økt og tilrettelagt bruksshopping i stor grad. Tise er en stor bidragsyter til å forlenge livssyklusen til et produkt, og konseptet gjør det enkelt og morsomt å handle brukt.  

Ikke helt overbevist? 

Er du fortsatt i tvil om at Tise ikke er så spesielt? Å handle brukt blir bare mer og mer aktuelt og morsomt, og bruktmarkedet blir bare større og større. Ikke bare sparer du masse penger på å kjøpe klær og andre produkter til en bitte litt lavere kvalitet enn helt nytt, men du sparer miljøet i en svært stor grad, en utfordring kloden våres stor ovenfor i dag og som ikke blir bedre med det første. Visste du at klimagassutslippet fra det totale klesforbruket i Norge tilsvarer omtrent 800 000 biler? Eller at den største miljøpåvirkningen fra klær skjer når tekstilene produseres?  Vi nordmenn har i gjennomsnitt 359 plagg i skapet, og hvert femte plagg henger ubrukt. Vi kjøper også stadig mer nye klær, og mengden tekstilavfall har nesten fordoblet seg på 15 år. I dag kaster en nordmann 23 kilo klær hver dag. Men om vi gjenvinner eller selger noe av det vi bruker, for eksempel 1 kilo tekstil, sparer vi miljøet for 11 kilo CO2, 0,5 liter kjemikalier og nesten 2 500 liter vann! 

Gjør som meg og de andre 270 000 brukerne: Opprett en Tise bruker, ta bilder av det dere vil selge unna og kom i kontakt med andre brukere! Det er kjempe gøy! 🙂

Her er en link til min Tise bruker: https://tise.com/laslun21

Håper dere likte innlegget, besøk gjerne nettsidene jeg benyttet hvis du vil lære mer. Legg gjerne igjen en positiv kommentar eller innspill. Vi blogges neste uke! 🙂

Kilder benyttet i denne artikkelen:

https://sprint.no/artikler/sirkulaere-forretningsmodeller-baerekraftig-og-lonnsom-innovasjon

https://www.landbruk.no/biookonomi/hva-er-egentlig-sirkulaerokonomi/

https://baerekraft.ungdomsbedrift.no/tise

https://tise.com